Historie

Historie dag van de boerin

Dag van de Boerin op de 2e zaterdag van september is ondertussen een begrip. Maar hoe is deze speciale dag ontstaan? 

Boerin en initiatiefneemster Gerda Briene plaatste in 2013 heel spontaan een Tweet “Ik ben zo blij! Het is vandaag Dag van de Boerin!!” Over en weer werden daarop op social media complimenten uitgedeeld aan boerinnen. Ook Sharon Dijksma (destijds staatssecretaris van landbouw) deelde complimenten uit. Zo ontstond er een sneeuwbaleffect van positieve complimenten die gericht waren aan boerinnen. 
 
Met dank aan vrijwilligers groeide de Dag van de Boerin gestaag.  
In 2016 werd de Dag van de Boerin, dankzij de versterking van Martine Wolters, aangevuld met een heuse #boerinnenswap. Boerinnen die zich hiervoor aanmelden, maken voor een onbekende collega-boerin een verwenpakketje en ontvangen er zelf ook een terug. Alle pakketten worden uitgepakt op de Dag van de Boerin. 
In 2017 kwam hier het Hart onder de Riem-pakket bij. Zoals de naam al doet vermoeden, dient dit pakket om diegene die het nodig heeft een hart onder de riem te steken. Vrijwilligers kunnen zich opgeven om een verrassingspakketje te maken voor een boerin die door buitengewone omstandigheden wel een hart onder de riem kan gebruiken.  
 
Momenteel nemen er jaarlijks ongeveer zo’n 400 boerinnen deel aan de boerinnenswap en worden er gemiddeld tientallen Hart onder de Riempakketten verstuurd. Het leuke is, dat hier ook steeds meer boerinnen uit het buitenland bij zitten. Dag van de Boerin is dus een internationale dag geworden! 

Ook zien wij dat steeds meer bedrijven en organisaties op verschillende manieren aandacht aan de Dag van de Boerin besteden. Deze ontwikkeling juichen wij heel erg toe. Een mens kan dus wel degelijk een positieve verandering in de wereld in gang zetten. Het is prachtig om te zien waar de spontane positieve Tweet van Gerda toe geleid heeft!