Ervaringen

Ervaringen

 

Boerinnenswap

Alweer enkele jaren is de tweede zaterdag in september een klein feestje. Een mooi pakket staat dan al een paar dagen op me te wachten, tot ik het open mag maken. Van wie is het? Wat zit er in? En heeft “mijn” boerin haar pakket al uitgepakt? Wat zou ze van mijn verrassingspakket vinden?

Van aanmelden tot uitpakken: het is één groot feest

Al vanaf het eerste uur doe ik mee met de boerinnenswap op de 2e zaterdag van september. Ik zag een oproep voorbij komen op Facebook en heb me meteen aangemeld. Aanmelden is makkelijk, je geeft een korte beschrijving van jezelf, je gezinssituatie, van jouw werk op de boerderij en je hobby’s. Je verzend het formulier via de website en dan is het afwachten. Aan wie zal je worden gematcht?

In augustus is er dan eindelijk die langverwachte mail. Daarin staan nog even de spelregels, maar ook de informatie over de boerin voor wie je een pakket mag maken.

Voorbereidingen

De voorbereidingen kunnen beginnen. Soms loop je tegen leuke cadeautjes aan, soms is het even zoeken. Maar het is elke keer nog gelukt om een goed gevulde doos op te sturen. Ik vind het leuk om het verrassingspakket een persoonlijk tintje te geven. Zo vind ik het leuk om creatief bezig te zijn en ik probeer altijd om een zelf gemaakt cadeau op te sturen. Ik heb al eens een dienblad met het logo van het bedrijf erop geschilderd en een kip van ijscostokjes gemaakt. Zo probeer ik er een heel persoonlijk cadeautje van te maken. Ook heb ik mijn standaard cadeautje: het recept van Arretjescake met daarbij enkele ingrediënten. Omdat ik daar zelf zo van houd.

Voorpret en spanning

In de week voor de Dag van de boerin ontvang je als het goed is jouw pakket. Het is dan wel moeilijk om nog even te moeten wachten. Afgelopen jaar kreeg ik zelfs al een paar weken eerder een kaart van een boerin, als opwarmertje voor wat er komen zou. Dat vond ik echt heel leuk! Op de Dag van de Boerin maak ik het pakket altijd al open vóórdat ik naar de stal ga om de kalveren te voeren. Het mag dan eindelijk!

Het is zo ontzettend leuk dat iemand de moeite heeft genomen zich in jou te verdiepen en iets leuks voor jou te kopen en op te sturen.

Andersom vind ik het ook even spannend of “mijn” boerin een berichtje stuurt. Zal ze blij zijn met haar pakket? Als dat gebeurt, kan dat hele leuke contacten opleveren. Soms heb je gemeenschappelijke vrienden op FB, dan is de wereld toch weer klein.

Ook dit jaar kijk ik weer uit naar de match die dan gemaakt zal worden. De voorbereidingen zijn ook elk jaar een feestje.

Tips van Wubbien

Wil jij inspiratie op doen voor leuke cadeautjes voor jouw boerin? Kijk dan even op haar facebookpagina! Ook praktische cadeautjes, met een vrouwelijke touch doen het altijd goed. En natuurlijk iets lekkers

Maak ook van de verpakking een feestje! Als je de cadeautjes allemaal apart inpakt ziet het er heel leuk uit. Op de facebookpagina van Dag van de Boerin passeren vele mooie pakketten de revue, dus maak een foto van jouw pakket en deel deze online. Dan kunnen we er samen van genieten én goede ideetjes opdoen. De voorpret is een belangrijk onderdeel van het hele feest.

Ik kijk alweer uit naar Dag van de Boerin! Doe jij ook mee?

Een hartelijke groet Wubbien

Deze boerin verdient een hart onder de riem.

Donderdagochtend 10 uur. De bel gaat. Ik loop naar de deur en tref een bezorger met een groot pakket. Voor mij. Ik heb niks besteld, maar toch staat mijn naam op de doos. Ik teken voor ontvangst en neem de doos mee naar binnen. Als hij op tafel staat valt me op dat er een megagroot hart op de doos is getekend. Ik roep mijn man en mijn zoon, hebben zij een idee waar dit vandaan komt? Nieuwsgierig maken we de doos open en bovenin ligt een grote enveloppe met een A4-formaat kaart.  

Onverwacht geraakt, de kaart blijft bewaard

Zodra ik begin te lezen, komen de tranen. Ons gezin bevindt zich in een moeilijke tijd. Door oplichting zijn wij alles verloren. De woorden in de kaart raken mij diep in het hart en geven wat hoop. Dat iemand die mij niet kent, de moeite neemt om haar hart voor mij en mijn gezin te laten spreken is zó bijzonder – dit kan ik niet in woorden uitdrukken. De kaart, die blijft bewaard en de woorden die koester ik. Dit liefdevolle gebaar is echt een lichtpuntje in een hele moeilijke tijd: Echt een Hart onder de Riem.  

Liefs, van Ingeborg

Anja maakte een Hart onder de Riem pakket 

Als meisje groeide ik op in een dorpje in Brabant. In die tijd woonden en werkten er nog veel boeren in mijn buurt. Het spelen op de boerderij was in die tijd best gewoon, en zo kwam ook ik via een vriendinnetje eens een kijkje nemen op de boerderij. En die ene keer, dat werden er meer. De koeien in de stal, de heerlijke geur van het hooi.  Ook liepen er veel katten! De boer liep, samen met zijn broer, altijd in zijn overall. Een mooie blauwe kleur. Mijn herinneringen zijn nog als de dag van gisteren. 

Drukke dames, die altijd in beweging zijn 

Enkele jaren geleden ben ik weer in het dorp waar ik opgroeide gaan wonen. In een huis tégenover een boerderij. Ik ben ondertussen moeder van 3 kinderen, en we genieten van alle keren dat onze kinderen op de boerderij mogen “spelen”. Knuffelen met de kalfjes en ze de fles geven, mee op de tractor om te hooien. Ze worden door de boer en de boerin altijd hartelijk ontvangen. Hoewel altijd druk, maken ze toch tijd. De boerin is zelf ook moeder van twee dochters. Ze is vaak op het erf te zien, altijd in beweging. Naast het melken, houdt ze de tuin bij en verzorgt ze de kippen en de pony. Ze wandelt met de hond en doet de boodschappen. En als het tijd is voor koffie, is zij degene die die hem zet.  Zoals ik al zei, ze is altijd in beweging. Overall aan, overall uit. 

Iets terug doen 

Ongeveer drie jaar geleden leerde ik een boerin kennen aan de andere kant van Nederland. Zij bracht me in contact met “Dag van de Boerin”. De dag waarop alle aandacht op de boerin gericht is en zij degene is die in de watten wordt gelegd. Dáár wilde ik graag aan bijdragen! De boerin “Van ver weg” vertelde me enthousiast wat de bedoeling was en hoe ook ik mee kon niet. Want niet alleen boerinnen kunnen meedoen, maar ook niet-boerinnen. Met mijn overbuur-boerin in gedachten, wilde ik graag een steentje bijdragen. Want laat ik eerlijk zijn, ik lust graag een eitje op mijn boterham en een stukje vlees op mijn bordje.  

Hoe werkt het 

De organisatie van Dag van de Boerin ligt in handen van een aantal vrouwen, die het initiatief hebben genomen om dit idee uit te werken en te realiseren. Boerinnen en niet-boerinnen kunnen zich aanmelden en worden gekoppeld aan een boerin die niet weet dat ze is genomineerd voor een Hart onder de Riem-pakket. Ik werd gekoppeld aan een jongere boerin, die 3 kleine kinderen had. Via de e-mail kreeg ik wat informatie over deze dame en haar situatie, en met behulp van deze gegevens heb ik een “verrassingspakket” voor haar gemaakt. Mijn idee was om een pakketje samen te stellen, waarmee zij een moment voor zichzelf zou hebben: een scrub voor onder de douche, essentiële olie om onder de douche of in bad te gebruiken, een magazine om even tijd voor haarzelf te kunnen hebben. Nu bedenk ik dat het ook leuk kan zijn een cadeaukaart voor Pathé thuis te geven: gezellig familieavondje, zakje popcorn erbij – er zijn zóveel leuke dingen te bedenken! 

Toen de dag kwam waarop het pakket verstuurd kon worden, hoopte ik dat deze boerin er blij mee zou zijn. Dat bleek enkele dagen later toen er een bedankje in mijn mailbox zat. Wat een fijn gevoel, dat ik nu eens de boerin in het zonnetje mocht zetten en haar mocht laten genieten. Als oprechte dank voor alle genietmomentjes die ik al heb gehad dankzij alle boeren en boerinnen in Nederland. Ik heb het héél graag gedaan! 

Lieve groet van Anja.

Carola deed in het buitenland mee aan de boerinnenswap. 

Met mijn emigratie naar Nieuw Zeeland miste ik niet alleen mijn familie en Hollandse drop, maar ook Dag van de Boerin.

Dierbare herinnering

Toen ik nog in Nederland woonde, genoot ik er enorm van. Vooral die keer dat ik iets mocht maken voor een boerin die ik goed kende. We hebben samen onze pakketten uitgepakt. Een dierbare herinnering die ik meenam naar Nieuw-Zeeland.

Persoonlijke touch

Het samenstellen van een pakket voor een andere boerin, lekker creatief bezig zijn, lieve kleine cadeaus erin en de doos mooi versieren. Een collega-boerin verrassen, dat is wat de boerinnenswap zo leuk maakt. En als kers op de taart ook zelf een doos vol verrassingen ontvangen. Een kaartje of briefje erin waarom bepaalde cadeautjes gekozen zijn, maakt het heel persoonlijk en speciaal.

Boerinnenswap buiten Nederland?

Zou ik ook kunnen meedoen met de boerinnenswap nu ik in Nieuw-Zeeland woon? Worden pakketten helemaal naar de andere kant van de wereld verstuurd? Die vragen heb ik voorgelegd aan de organisatie.
In no-time kreeg ik een mail terug: er had zich nog een boerin in Nieuw-Zeeland aangemeld!

Twee of meer 


Bij minimaal twee deelnemers in een land kan daar een boerinnenswap plaatsvinden. Om de verzendkosten zo laag mogelijk te houden, en niet het risico te lopen dat pakketten zoekraken tijdens een internationale reis, worden boerinnen uit hetzelfde land aan elkaar gekoppeld.
Ik was razend enthousiast en ben meteen cadeautjes gaan verzamelen. Dit keer iets dat gekoppeld is aan de Nieuw-Zeelandse cultuur.

Het is onwijs gaaf dat op deze manier Dag van de Boerin gevierd kan worden in alle landen, wereldwijd.

Groetjes uit Nieuw-Zeeland, Carola.